Als je een eigen bedrijf opricht kan dat verschillende vormen hebben. Wie in zijn eentje de markt op wil met zijn vaardigheden of producten zal dat waarschijnlijk doen als ZZP’er. In dat geval kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Wie met een aantal ZZP’ers wil samenwerken bij het ontwikkelen van een product of dienst kan een VOF oprichten. Je hebt dus dan samen een bedrijf. Iedereen is gewoonlijk voor een gelijk deel eigenaar. Om altijd op de hoogte te zijn van de juiste status wordt aangeraden om de boekhouding VOF door een boekhouder te laten doen.
Elke maand een rapportage
Bij een VOF zijn alle ondernemers die deel uitmaken van de VOF hoofdelijk aansprakelijk voor het bedrijf. Dat kan voor ingewikkelde situaties zorgen. Als het een tijdje financieel tegenzit kan er door schuldeisers een beroep worden gedaan op alle ondernemers uit de VOF, want iedereen is aansprakelijk. Om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over de actuele situatie moet de boekhouding VOF op elk moment up-to-date zijn. Een boekhouder is in staat om dat te regelen. Hij zal gebruik maken van boekhoudsoftware, waarmee het mogelijk is om maandelijks een rapportage in de cloud te publiceren. Elk lid van de VOF heeft daar toegang toe.
VOF en ZZP
Als ondernemers willen samenwerken kan dat niet alleen als VOF, maar ook in een BV. Een VOF is echter minder lastig om op te zetten. Het is niet nodig om de oprichting van een VOF via de notaris te laten verlopen. Dat kan gewoon bij de Kamer van Koophandel. Er worden ook minder zware eisen gesteld aan de boekhouding VOF. In feite lijkt de boekhouding VOF heel sterk op de boekhouding van een ZZP’er. Er zijn dezelfde voorwaarden van toepassing. Dat betekent dat er een goed inzicht moet zijn in de verschillende geldstromen.
Positie van de ondernemers
De reden waarom ondernemers besluiten om een VOF op te richten is dat dit vrij simpel te realiseren is. Het oprichten kost weinig tijd en er hoeft ook geen startkapitaal te worden ingelegd. De deelnemende ondernemers hebben recht op dezelfde ondernemersaftrek als ZZP’ers. Het grootste nadeel van de VOF is de eigen aansprakelijkheid. Ondernemers met een VOF hebben ook geen recht op werknemersverzekeringen, net zomin als een ZZP’er. Een andere complicerende factor is, dat het bestuur bestaat uit de groep ondernemers. Dat kan ten koste gaan van de snelheid bij het nemen van beslissingen.
Een boekhouder met de juiste ervaring
Om de boekhouding VOF op de juiste wijze in te richten is een boekhouder met ervaring nodig. De boekhouding van een VOF lijkt sterk op die van een ZZP’er, maar van de boekhouder wordt meer gevraagd dan van een boekhouder die een ZZP’er ondersteunt. Hij moet ten eerste op elk moment zorgen voor een actuele boekhouding VOF, zodat de ondernemers correcte informatie hebben. In zekere zin draagt de boekhouder bij een VOF dus zijn steentje bij aan het succes van de VOF.
Tip: Boek Je Winst